Apetyt na Polskę

Bądź na bieżąco

Podaj e-mail by pobrać raport

Apetyt na Polskę

PDF Pobierz

Falujące łany zbóż, sady, w których jabłonie uginają się pod ciężarem soczystych i rumianych owoców, jeziora i rzeki, w których można złowić wiele gatunków ryb, łąki pachnące ziołami, lasy bogate w grzyby i dziką zwierzynę. Polska jest krajem niezwykłego bogactwa naturalnego. Krajem o pięknej i w wielu miejscach wciąż nieskażonej przyrodzie, która stanowi inspirację dla kucharzy.

Polska kuchnia w ciągu ostatnich lat zmieniła się nie do poznania. Pełnymi garściami czerpie z bogatej tradycji, a jednocześnie staje się lżejsza, bardziej kolorowa, nowoczesna i różnorodna. Wraz ze starymi przepisami, które zyskują nowe oblicze, wraca zamiłowanie do ucztowania i goszczenia, wspólnego gotowania i celebrowania posiłków. Na stołach znowu pojawił się domowy chleb, pachnące świeże zioła, pieczona dziczyzna, regionalne sery, raki, zapomniane gatunki ryb, dawne odmiany warzyw. Rewolucja trwa zarówno w polskich domach, jak i w restauracjach. O podniebienia gości dba nowe pokolenie kucharzy, którzy odkrywają dla nich nowe kompozycje i smaki.

Chleb z jabłkiem, ravioli z bryndzą podhalańską, rillettes z gęsi z marmoladą z pigwy i jabłek, leniwe z palonym masłem czosnkowo-szałwiowym, jagnięcina ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki, śliwki z przyprawami korzennymi pod maślaną kruszonką – to tylko niektóre ze smakołyków, którymi nas raczą. Te przepisy sprawią dużo przyjemności, zarówno podczas gotowania, jak i jedzenia.

Smacznego!

Co zawiera publikacja

Ryby
Zboża
Warzywa i owoce
Mleko i nabiał
Mięso i wędliny
Alkohole

Pomoc