Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II - branża żywności wysokiej jakości - Raport z II edycji badań

Stay up to date

Enter your email to download the report

Raport - branża żywności wysokiej jakości

PDF Download

Szanowni Państwo,

oddajemy w Państwa ręce raport z wynikami drugiej edycji Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II w branży żywność wysokiej jakości. Badania te, prowadzone we współpracy z Sektorową Radą ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości, mają na celu zwiększenie wiedzy na temat stanu i kierunków rozwoju kadr w branży i związanego z nim zapotrzebowania na kompetencje, a także określenie determinujących go wyzwań, mających swoje źródło w zmianach społecznych, gospodarczych i technologicznych.

Raport obejmuje wyniki badań ilościowych prowadzonych wśród pracodawców sektora żywność wysokiej jakości oraz pracowników zatrudnionych na kluczowych stanowiskach w firmach z tej branży.

Jednym z głównych celów badania było opracowanie bilansu kompetencji, czyli ocena kluczowych kompetencji na poszczególnych stanowiskach z perspektywy pracodawców i pracowników. Zestawienie tych ocen powinno pomóc w określeniu podaży pracowników o odpowiednich kompetencjach, zapotrzebowania na nich ze strony pracodawców oraz sformułować rekomendacje, adresatem których są instytucje kształcenia, podmioty rynku pracy oraz sami pracodawcy.

Wyniki badań jakościowych, jak i badanie foresightowe przeprowadzone wśród ekspertów branżowych umożliwiły ponadto rozpoznanie trendów i wyzwań oraz pozwoliły na przygotowanie scenariuszy rozwoju branży.

Wierzymy, że prezentowane wyniki okażą się interesujące oraz użyteczne dla osób zarządzających firmami, obecnych i przyszłych pracowników sektora handlu, jak również wszystkich osób zainteresowanych tematyką kompetencji w branży.

Zespół badawczy

What the publication contains

  • Główne wnioski
  • Informacje o badaniu
  • Rozdział 1. Opis branży
  • Rozdział 2. Przyszłość branży
    • Trendy i czynniki oddziałujące na branżę żywności wysokiej jakości
    • Scenariusze rozwoju branży żywności wysokiej jakości
  • Rozdział 3. Zatrudnienie w branży
    • Obecne zatrudnienie
    • Zapotrzebowanie na pracowników i kompetencje
    • Cudzoziemcy
  • Rozdział 4. Ocena, rozwój i motywowanie pracowników
    • Ocena pracowników
    • Jak są motywowani pracownicy
    • Formy rozwoju pracowników
    • Zadowolenie pracowników
  • Rozdział 5. Współpraca biznesu i sektora edukacji
    • Formy współpracy
    • Wyzwania współpracy firm i szkół
  • Rozdział 6. Bilans kompetencji
    • Opis metodologiczny bilansu
    • Bilans kompetencji na poszczególnych stanowiskach
    • Pełnomocnik systemu jakości, kierownik zespołu ds. jakości
    • Specjalista ds. jakości
    • Kontroler jakości
    • Manager ds. rozwoju produktów
    • Specjalista ds. rozwoju produktów
    • Kupiec (zakupy surowca)/zaopatrzeniowiec w zakresie surowca
    • Logistyk/specjalista ds. logistyki i planowania
    • Lider zespołu produkcyjnego/superwizor/brygadzista
    • Automatyk
    • Kierownik utrzymania ruchu
    • Technolog procesu/inżynier procesu
  • Rekomendacje
  • Spis tabel, wykresów i schematów
Pomoc