Sektor spożywczy i handlu art. spożywczymi - Dostosowanie MSP do wymogów UE

Stay up to date

Enter your email to download the report

Sektor spożywczy i handlu art. spożywczymi - Dostosowanie MSP do wymogów UE

PDF Download

Podpisanie przez Polskę Układu Stowarzyszeniowego ze Wspólnotami Europejskimi wymagało realizacji przyjętej w Układzie Europejskim zasady docelowej harmonizacji naszych przepisów z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej, w tym harmonizacji wymagań jakościowych, procedur badań, certyfikacji i kontroli.

Poradnik przybliża następujące zagadnienia: podstawowe zasady prawa żywnościowego Unii Europejskiej, w tym porządek prawny UE, harmonizację prawa żywnościowego krajów członkowskich, znakowanie żywności, podstawowe wymagania UE w zakresie higieny, legislację substancji dodatkowych do żywności w UE, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, zmiany dostosowawcze polskiego prawa w zakresie prawa żywnościowego, główne zasady organizacji rynków rolnych w UE: omówienie funduszy strukturalnych i ich zadań, istotę kwot i limitów produkcyjnych, przygotowanie przetwórstwa do warunków UE, koszty dostosowań sektora produkcji i handlu artykułami spożywczymi do wymagań UE.

What the publication contains

Wprowadzenie
Rozdział 1. Podstawowe zasady prawa żywnościowego Unii Europejskiej
Rozdział 2. Zmiany dostosowawcze polskiego prawa
Rozdział 3. Główne zasady organizacji rynków rolnych w Unii Europejskiej
Rozdział 4. Koszty dostosowań sektora produkcji i handlu artykułami spożywczymi do wymagań Unii Europejskiej

Pomoc