Wstęp
Table of contents
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosiła szereg zmian dotyczących warunków naboru do konkursu w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, adresowanego m.in. do branży HoReCa. Przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura.
O wsparcie mogą ubiegać się mikro-, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wskazanym w regulaminie konkursu. Wsparcie przeznaczone jest dla przedsiębiorstw, które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 20%, liczonych rok do roku. To kluczowa zmiana – próg zmniejszenia obrotów został złagodzony, co jest korzystne dla przedsiębiorców z branży, którzy w związku z prowadzoną działalnością znaleźli się w okresowych trudnościach.
Wsparcie mogą otrzymać podmioty, które prowadzą działalność definiowaną kodem PKD (lista kodów PKD wskazana jest na stronie działania) i mają ten kod wpisany w podstawowej lub w dodatkowej działalności przedsiębiorstwa wnioskodawcy.
Co ważne, zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura. Wystarczający jest kod PKD wpisany w KRS albo w CEiDG w dodatkowej działalności.
Więcej informacji i pełna lista zmian można znaleźć na stronie internetowej: https://kpo.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow